ALU i PVC roletne

Uz pomoć roletni možemo regulisati količinu zvuka, svetlosti i toplote koja će ulaziti kroz prozore, a osim što štite prozore i naš prostor od spoljašnjih uticaja – ALU I PVC roletne nas pouzdano štite i od znatiželjnih pogleda! Mogu da se ugrade na sve tipove stolarije, bilo da je ona pvc i alu stolarija ili drvena stolarija, a roletne za terasu su poseban vid zaštite i rešenja za stambene i radne prostore. U zavisnosti od boje i dimenzija koju ima postojeća pvc i alu stolarija, i roletne možete birati u različitim širinama, visinama i bojama, a u zavisnosti od tipa materijala – razlikuju se plastične i aluminijumske tj. ALU I PVC roletne. Ukoliko želite roletne za terasu, pogodnija varijanta su ALU roletne, jer su otpornije i duže traju, a mogu da pruže i zaštitu od provalnika.


Kada birate roletne za prozore, za dobru odluku prvenstveno je bitno da znate šta roletnama želite da postignete – da li je to pre zaštita prozora uz dosta svetlosti ili želite veću privatnost? U zavisnosti od odgovora, možete se odlučiti za unutrašnje ili spoljašnje pvc ili alu roletne. Cena je takođe jedan od faktora koji su neretko presudni za odabir. Znajte da je za pvc roletne cena po m2 jeftinija od alu roletne – cena za njih je veća, jer su izrađene od kvalitetnijih materijala koji im pruža duže trajanje i veću izdržljivost, a takođe njihove lamele su punjene poliuretanskom penom koja daje bolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Za alu roletne cena je veća i iz razloga što su često na automatsko upravljanje. S druge strane, za pvc roletne cena po m2 je manja, jer njihove lamele nisu punjene puliuretanskom penom, što smanjuje njihovu čvrstinu i otpornost, ali su one popularnije zbog niže cene i praktičnije ugradnje.


ALU roletne mogu biti sa i bez izolacije, a mogu se otvarati ručno uz pomoć trakastog mehanizma kao i reduktorom na kurblu ili uz pomoć elektromotora. Kada govorimo o kvalitetu – ALU roletne ne rđaju i ne menjaju boju, a konstrukcija je napravljena od nerđajućeg bojenog aluminijumskog profila koji pruža, osim dugovečnosti, i dobru estetsku ulogu.


PVC roletne izrađuju se od kvalitetnih materijala sa termoizolacionom funkcijom, a postoji i varijanta PVC roletne sa integrisanim rolokomarnikom u kutiji. PVC roletne imaju varijante za otvaranje identične kao i ALU roletne, odnosno ručno ili uz pomoć elektromotora. Prave se uglavnom u beloj boji, ali mogu biti i u varijanti imitacije drveta.

 

Unutrašnje ALU I PVC roletne


Bilo koji da je vaš izbor, pcv i alu stolarija, za unutrašnje ALU I PVC roletne je bitno znati da se one postavljaju zajedno sa prozorom s gornje strane, pa je njihovu ugradnju potrebno planirati i ostaviti dovoljno prostora za montiranje kutije za roletnu koja se stavlja na prozor. Ova kutija ima zaštitnu funkciju, odnosno mora da spreči ulazak vazduha od spolja, pa sadrži toplotnu izolaciju, uglavnom od stiropora.


Ukoliko želite da imate unutrašnje ALU I PVC roletne, prednost je ta što se ne morate odlučiti za isti tip unutrašnjih roletni na svakom prozoru, ali postupak ugradnje je takav da se prvo kutija pričvrsti za prozor, potom vođice, pa se vijcima zajedno učvršćuju za odabranu stolariju. Zato je ovaj vid roletne pogodan samo kada je u pitanju nova pvc i alu stolarija ili ukoliko želite da zamenite stare prozore, a ostavili ste dovoljno mesta za kutiju iznad prozora (u suprotnom će se za visinu kutije skratiti prostor predviđen za prozor).

 

Nadgradne ALU I PVC roletne

 

Nadgradne ALU I PVC roletne su pogodne i za prozore i za vrata, ali se isključivo ugrađuju zajedno sa njima, jer je neophodno da kutija nadgradne ALU I PVC roletne bude integrisana sa odabranom stolarijom u predviđenom otvoru, te se nalazi sa unutrašnje strane iznad prozora i vrata i otvara se iznutra. Dakle, kutija ALU I PVC roletne se pričvršćuje u sam ram prozora i montira se prilikom montaže prozora i vrata.


Nadgradne ili nadprozorske ALU I PVC roletne, odnosno prateća pvc i alu stolarija, može biti sa ručnim ili motornim upravljanjem, a osnovna uloga joj je sprečavanje prodiranja svetlosti, zaštita prozora, kao i zvučna i termo izolacija. Ukoliko birate nadgradne pvc roletne, cena po m2 je jeftinija iz razloga što plastične kutije imaju smanjenu termo izolaciju, dok je kod alu roletne cena skuplja, ali su zato njene kutije kvalitetnije građe i pružaju bolju termo izolaciju.

 

Spoljašnje ALU I PVC roletne


Ukoliko je već urađena pvc i alu stolarija koja nema predviđen prostor za ALU I PVC roletne, a naknadno ste se odlučili da ih ugradite, pogodan izbor predstavljaju spoljne roletne. Cena za njih zavisi od različitih faktora, a prednost je ta što njih ne morate unapred planirati, s obzirom da se ugrađuju na prozore i vrata koji su unapred postavljeni. Kutija se kod spoljašnjih roletni postavlja spolja i ima zaobljen oblik, dok se pogonski elementi ubacuju unutra na taj način da se probuše rupe u gornje uglove prozora kako bi se sprovelo povezivanje unutrašnjih i spoljašnjih elemenata. Kod ovako ugrađene spoljne roletne, cena se određuje u zavisnosti od toga da li je vaš izbor pvc ili alu roletna.


Spoljašnje ALU I PVC roletne su prilagodljive svim vrstama, veličinama i oblicima vrata i prozora, a prednost je i ta što vazduh koji ulazi u kutiju ne može da uđe u prostoriju, s obzirom da je kutija sa spoljašnje strane. Takođe, postoji mogućnost da se spoljašnje ALU I PVC roletne montiraju i prilikom izrade fasade, te se na taj način kutija i fasada sjedinjuju, odnosno kutija biva sakrivena iza fasade.


Kad ugrađujete spoljne roletne, cena zavisi i od toga da li će roletne biti sa ručnim ili motornim upravljanjem. I ovaj tip roletni ima ulogu u regulisanju ulaska svetlosti u prostorije, kao i zvučnu i termo izolaciju. Takođe, pogodne su i kao roletne za terasu, a štite prozore i vrata od spoljašnjih uticaja.